Бизнесът отново започва да търси икономисти

През следващите 6 месеца нужда от нов персонал ще имат 3057 работодатели

03.06.2018 | 10:34 Редактор: Тодор Петров
Бизнесът отново започва да търси икономисти

Завършилите висше образование по икономика или администрация и управление отново ще се търсят от бизнеса. Това е една от големите изненади в първото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено у нас преди два месеца. Според него както сега, така и в средносрочна перспектива, работодателите ще търсят средно и висококвалифициран персонал, пише "Сега".

Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през следващите 6 месеца, и след 5 години, се казва в проучването.

То е реализирано съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие. В него са участвали 5012 работодатели, попълвали са онлайн въпросници, 89% от които са от частния сектор. Повече от предприятията са малки, с до 10 души персонал.

В последните години "икономиката" бе обявена за не особено перспективна специалност - в нея учат най-много студенти, а реализацията на придобитото от тях висше образование според рейтинга на университетите е едва 39%.

Според проучването 1771 работодатели, или 35.3%, нямат незаети работни места. В краткосрочен план обаче, през следващите 6 месеца, нужда от нов персонал ще имат 3057 работодатели, или 61%. "От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация и управление, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм", сочат резултатите от изследването на АЗ.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)