Прогноза на МАЕ: САЩ ще доминират над ОПЕК на петролните пазари

80% от глобалния растеж на търсенето до 2020 г. ще идва от тях

05.03.2018 | 17:15 Редактор: Тодор Петров
Прогноза на МАЕ: САЩ ще доминират над ОПЕК на петролните пазари

САЩ ще доминират на глобалните петролни пазари през следващите години, а 80% от глобалния растеж на търсенето до 2020 г. ще идва от тях, тъй като шистовият бум държи ОПЕК под натиск, заяви Международната агенция по енергетика, цитирана от Reuters.

Все по-големите конкуренти на ОПЕК, които включват Бразилия и Канада, ще оставят малко пространство на картела да се разширява дори след като квотната му сделка приключи тази година.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в момента бележи успехи, противопоставяйки се на критиците, като задълбочи усилията за намаляване на глобалното презасищане на петрол. Възстановяването на цените на петрола обаче "стартира нова вълна на растеж от САЩ", заяви базираната в Париж МАЕ.

Благодарение на шистовия бум новите доставки от САЩ ще допринесат за над половината от ръста в търсенето на петрол в света до 2023 г., заяви агенцията. Производството от Пермския басейн ще се удвои през периодa и общото производство на течен въглеводород ще нарасне до 17 млн. барела на ден от 13,2 млн. барела миналата година.

Четете повече по темата в Investor.bg