Бабиш успокои Борисов за ЧЕЗ: Няма проблем със сделката

Чешкият премиер разсея съмненията относно компанията купувач "Инерком"

01.03.2018 | 08:37 Редактор: Тодор Петров
Бабиш успокои Борисов за ЧЕЗ: Няма проблем със сделката

Късно снощи премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. Българският министър-председател е поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство, съобщиха от правителствената ни пресслужба.

Бабиш посочил пред Борисов, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.

В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за българската "Инерком".

Съветът на директорите е потвърдил, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, информира чешкият премиер.

Борисов е посочил, че е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси.

По думите му обменените мнения с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Правителствените ръководители на двете страни заявили, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп, допълват от "Дондуков" 1.

Двамата правителствени ръководители са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и са потвърдили, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Българският министър-председател е помолил чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни.

От своя страна чешкият премиер обърнал внимание на това, че договори вече са били подписани, пише още в документа, изпратен ни от Министерския съвет.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)