Американска компания съди ЕС за 2,1 млрд. долара

United Parcel Service завежда дело след спиране на сделка за придобиване на TNT Express

26.02.2018 | 22:00 Редактор: Тодор Петров
Американска компания съди ЕС за 2,1 млрд. долара

Американската компания за доставки United Parcel Service (UPS) е завела дело срещу Европейския съюз на стойност 1,7 млрд. евро (2,1 млрд. долара) като компенсация за вредите, които според нея е претърпяла, когато регулаторите погрешно са спрели опита ѝ за придобиване на конкурента ѝ TNT Express, съобщава Bloomberg.

UPS е поискала от Общия съд на ЕС да ѝ присъди компенсация плюс лихвите и данъците, които ще плати за неочаквани разходи, сочи жалба до съда, публикувана в понеделник. 

Същият съд отхвърли през 2013 г. ветото върху сделката, тъй като регулаторите не са информирали базирания в Атланта логистичен гигант за промяна в икономическия модел, използван за оценка на доказателствата.

ЕС се превърна в едно от най-строгите регулаторни препятствия в света за големите придобивания, искайки тежки отстъпки от глобалните компании, за да успокоят опасенията за това как дадена сделка може да накърни конкуренцията в Европа. 

Компаниите все по-често се обръщат към съдилищата на ЕС, за да проверят правомощията на Комисията, оспорвайки решенията ѝ да стартира проверки, въпросите, които разглежда при разследванията, и начините, по които договаря отстъпките с компаниите.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Pixabay.com