До 2025 г.: 50% от градските автобуси в света ще бъдат електрически

Китай доминира на глобалния пазар, борейки се с мръсния въздух

03.02.2018 | 09:57 Редактор: Тодор Петров
До 2025 г.: 50% от градските автобуси в света ще бъдат електрически

Близо половината от градските автобуси в света ще бъдат електрически до седем години, като се очаква Китай да доминира глобалния пазар, тъй като страната се стреми да намали замърсяването в градовете и да подкрепи местните производители.

Общият брой на електрическите автобуси в движение се очаква да нарасне повече от три пъти – от 386 хил. миналата година до около 1,2 млн. през 2025 г., което се равнява на около 47% от всички градски автобуси в света, показва доклад на Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Електрическите автобуси остават по-скъпи от тези, които се движат с дизел или компресиран природен газ, но BNEF установи, че автобусите на батерия вече предлагат по-ниски общи разходи, когато се вземат предвид горивото и поддръжката.

Прогнозираният спад на цените на батериите ще направи разходите за някои електрически модели конкурентни с дизеловата версия до 2026 г., смятат авторите на изследването.

Китай си поставя най-агресивните цели за въвеждане на автобуси, използващи чиста енергия. Подкрепяната от Уорън Бъфет компания BYD Co., най-голямата компания за електрически превозни средства в Китай, има добри позиции да се възползва от инициативата на правителството.

Миналата година BYD продаде в Китай 100 183 превозни средства, използващи чиста енергия – категория, включваща напълно електрически и хибриден транспорт. Автобуси на компанията вече се движат в 200 града в цял свят.

Четете повече в Investor.bg