Маслото с 28% по-висока цена от средната за последните 5 години

Експерти очакват спад в цените на млечните продукти

30.01.2018 | 23:46 Редактор: Тодор Петров
Маслото с 28% по-висока цена от средната за последните 5 години

При цените на някои млечни продукти в Европейския съюз - сухо мляко и масло , се наблюдава тенденция към намаление. Въпреки това цената на маслото е с 28% по-висока от средната за последните 5 г., съобщава в бюлетина си Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Сравнена с цените в други региони към 21 януари 2017 г., цената на обезмасленото сухо мляко в Океания е над европейската, но цените за другите продуктови групи са по-ниски.

Според Млечната обсерватория изкупеното мляко в ЕС се увеличава с по-бързи темпове от прогнозите и ръстът надвишава 1,5% за периода януари-ноември 2017 г. спрямо същия период на 2016 г. В обем увеличението е 2 млн. т.

Количествата нарастват както при големи производители като Германия и Франция, така и при по-малки – Ирландия, Румъния и Белгия. 

Преобладаваща част от експертите очакват през 2018 г. изкупните цени на кравето мляко в световен мащаб да бъдат под натиск и да паднат с 1-2% в сравнение с 2017 г.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay