Хакери от КНДР "отвличат" компютри, с които копаят криптовалути

Дигиталната валута става един от източниците на средства в Пхенян

02.01.2018 | 17:40 Редактор: Тодор Петров
Хакери от КНДР

Севернокорейски хакери "отвличат" компютри, чрез които копаят криптовалути, опитвайки се да заобиколят все по-суровите санкции на международната общност, съобщава Bloomberg.

Хакерска група, наречена Andariel, е поела контрол върху сървър на южнокорейска компания през лятото на 2017 г., използвайки го за добив на около 70 монети монеро. Тяхната стойност към 29.12 възлиза на 25 хил. долара, съобщават анализатори от южнокорейския Институт за финансова сигурност.

Този случай е пример за нарастващия брой кибератаки в търсене на дигитална валута, която се превръща в един от източниците на средства за властта в Пхенян. Според анализаторите не е изключено хакерите да са поели контрол и върху други компютри, незабелязано от техните оператори. 

Най-предпочитаната от тях валута е именно монеро, тъй като е по-сигурна и по-лесна за укриване в сравнение с биткойна например. Добиването на криптовалута се осъществява чрез решаването на сложна математическа задача, което изисква мощни компютри, каквито често само големите корпорации могат да си позволят. 

Четете още икономически новини в Investor.bg

Снимка: Pixabay