Алармираха за висок риск при криптовалутите

Вижте какви подводни камъни крият вируалните валути

24.11.2017 | 17:38 Редактор: Тодор Петров
Алармираха за висок риск при криптовалутите

Европейският банков орган (EBA) и Работната група за финансово действие (FATF), които създават правила за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризъм, алармираха банките за високите рискове, присъщи на виртуалните валути.

Те препоръчаха на банките да не купуват, продават или регистрират виртуални валути, наречени криптовалути, като bitcoin, onecoin и други, за своя собствена сметка или за сметка на клиентите си.

Преди седмица и Комисията за финансов надзор също предупреди инвеститорите за риска от загуби, ако правят вложения при първично предлагане на криптовалути, а Европейският орган за ценни книжа и пазари определи търговията като високо спекулативна.

Обменният курс на криптовалутите е силно волатилен, като от първоначално нисък обменен курс достига екстремни нива, след което отново пада рязко. Затова всеки, който инвестира в подобни видове валута, всъщност участва в един вид хазарт.

Тъй като тези виртуални валути могат да бъдат закупени от платформа, специализирана за тази цел, няма гаранция и захранването на сметката на купувача с виртуалната валута.

Повече по темата четете в Investor.bg