fallback

Държавата търси как да си прибира парите от банките в несъстоятелност

Има възможност средствата от Сребърния фонд да бъдат използвани за потушаване на ликвидни кризи

27.10.2017 | 17:47 Автор: Жанета Нейкова

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR 

Сериозни промени може да настъпят в българския банков сектор, след като на вчерашното си заседание парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на второ четене редица нови текстове към Закона за публичните финанси, при това без никакви дебати.

Най-общо казано - става дума за специфичните отношения между държавата и банките, свързани с обезпечаване, реализация на обезпеченията и възстановяването на средствата по сметки на бюджетните организации в банки под специален надзор, с отнет лиценз, в режим на преструктуриране или обявени в несъстоятелност с влязло в сила решение на съда.

Съгласно промените при банки, обявени в несъстоятелност с влязло в сила решение на съда, наличните към датата на обявяване в несъстоятелност на съответната банка средства по сметки и депозити на бюджетните организации, подлежащи на обезпечаване, се трансформират във вземане на Министерството на финансите към банката и се възстановяват на бюджетните организации в левове за сметка на средства на централния бюджет в Българската народна банка. Средствата ще се възстановяват за сметка на централния бюджет чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет. 

Доколкото с акт на Министерския съвет не е определено друго, активите на закъсалата банка, в която има държавни или общински пари, останали под разпореждането на министъра на финансите, преминават в собственост на държавата, включват се в обхвата на активите за целите на управление на ликвидността на единната сметка съгласно чл. 154, ал. 22 (която дава възможност на финансовия министър да упражнява общ контрол, осъществява управление на ликвидността и се разпорежда със средствата в единната сметка, б. ред.) и се реализират от министъра на финансите под формата на държавни ценни книжа, като съответните  книжа могат да се продават или използват за други операции на вторичния пазар, да се канцелират или да се държат до техния падеж.

Цялата статия прочетете в Investor.bg

fallback
fallback