Дизеловите автомобили не са вървежни... не и на пазара

Очаква се поевтиняване, но с какви последствия?

25.08.2017 | 22:17 Редактор: Иван Берберов
Дизеловите автомобили не са вървежни... не и на пазара

Дизеловите автомобили хич не вървят в момента на пазара, твърдят от полската автокъща "Global Imports" от Гданск.

"Все повече бягаме от дизела", казва един търговец и добавя, че фирмата внасяла вече много рядко дизелови коли.

Търговците на автомобили втора употреба обаче не изключват едно очаквано събитие да промени нагласите. Става въпрос за обсъжданата в момента в Германия нова екологична премия за връщане на старите дизелови автомобили.

"В бранша много се говори за това", казва един автотърговец от Гданск. Никой засега не знае как новата премия у съседите ще повлияе на полския пазар за стари коли.

"Засега всички изчакват", допълва той пред "Дойче веле".

По данни на полски журналисти, заети в бранша, собствениците ще започнат да получават въпросната премия чак след като по-голямата част от старите дизелови автомобили вече е предадена за скрап. Фолксваген и Ауди обещават да изплащат до 10 хил. евро за подмяната на стара с нова кола - една невероятна сума за поляците.

А ако не отиват за скрап?

В специализирани статии обаче четем и това: Автомобилни гиганти се готвят да изплащат по 2 хил. евро за стара дизелова кола (на поне 7 години или повече) по екологичния стандарт ЕВРО 4, без обаче да унищожават върнатите коли. В тази връзка много полски издания пишат, че е много вероятно тези автомобили да попаднат на полския пазар.

Цялата статия може да намерите в Dnes.bg!