fallback

Забавя се обемът на продажбите на дребно в ЕС

Той остава положителен за май с ръст от 0,2% спрямо предишния месец

05.07.2017 | 17:14 Автор: Тодор Петров

Обемът на продажбите на дребно в Европейския съюз през май 2017 г. се забавя, макар да остава положителен, отчитайки ръст от 0,2% спрямо предишния месец, когато повишението бе от 0,5%. Това сочат сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани в сряда.

В еврозоната обаче се отчита по-сериозен ръст на обема на месечна база. През петия месец на годината повишението е било от 0,4% спрямо 0,1% през април. В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава значително забавяне - ­ръстът на обема на продажбите и в двата региона е бил от 2,6%.

Според Евростат увеличението на обема на месечна база в еврозоната се дължи основно на ръст на автомобилните горива (от 1,7%) и на нехранителните продукти (от 0,6%). В същото време обаче категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ отбелязва понижение от 0,4%.

Що се отнася до ЕС, основна причина за ръста в обема на продажбите на дребно е повишение от 1,2% на автомобилните горива и от 0,3% на нехранителните продукти, а категорията "Храни, напитки и тютюневи изделия" и тук е с понижение от 0,4%.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Снимка: Pixabay.com

fallback
fallback