fallback

Нови промени в КСО въвеждат по-строги регулации за пенсионните дружества

Изплащането на пожизнени пенсии от частни фондове може да започва година по-рано

31.05.2017 | 17:35 Автор: Жанета Нейкова

Нови промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) въвеждат по-строги регулации в дейността на пенсионно-осигурителните дружества. Въпросните изменения веднъж вече бяха отхвърлени от предишното Народно събрание в края на миналата година, но финансовият министър Владислав Горанов явно не се отказва от идеята да въдвори повече ред и сигурност в системата, въпреки недоволството на бранша.

Само половин година, след като спорният законопроект беше отхвърлен, нов подобен документ се появи за обществено обсъждане на страницата на Министерство на финансите (МФ), цитирано от Investor.bg

Някои от „старите“ предложения са отпаднали, но много от тях отново излизат на дневен ред.

Така например в законопроекта, публикуван на 29 май, е записано, че спестяванията на българина за втора и трета пенсия в частните фондове занапред няма да могат да се инвестират в имоти, а вече направените инвестиции в тях ще трябва да продадат в 10-годишен срок от обнародването на промените. 

„В практиката по директно инвестиране на средствата на пенсионните фондове в инвестиционни имоти са констатирани редица проблеми. Пазарите на недвижими имоти се различават съществено от капиталовите пазари както по отношение на тяхната регулация, така и по отношение на прозрачността и ликвидността. Това обстоятелство се отразява върху справедливата оценка на инвестиционните имоти, а вследствие от това – и върху стойността на средствата по партидите на лицата в пенсионните фондове. По тази причина в законопроекта е предвидено те да отпаднат като възможност за инвестиране на средствата на осигурените лица, като същевременно се увеличава лимитът за непряко инвестиране в имоти чрез придобиване на акции на дружества със специална инвестиционна цел“, пише в мотивите.

Снимка: Pixabay

Цялата статия прочетете в Investor.bg

fallback
fallback