Българинът отделя по над 5000 лева за държавната хазна

Екип на Bulgaria ON AIR направи разчет на данъците и доходите ни

22.11.2016 | 21:26 Редактор: Тодор Петров
Българинът отделя по над 5000 лева за държавната хазна
Българинът отделя по над 5000 лева за държавната хазна

Всеки българин трябва да отдели над 5000 лева от доходите си, за да осигури парите в държавната хазна. За да може държавата да функционира нормално още в първите часове на 2017 г. всеки от нас ще получи една символична касово бележка. Това са парите, които трябва да прехвърлим от нашия джоб в държавната хазна.

Тук влизат разчетите за държавната администрация, отбраната, здравеопазването, образованието, пенсиите и така стигаме дори до вноската в Европейския съюз.

На глава от населението се пада малко над 5000 лева. Тук трябва да добавим и парите, с които ще бъде покрит държавният дълг, като става въпрос за общия размер на заема. На човек от населението той ще бъде покрит с малко над 3000 лева.

Взимаме за пример средната работна заплата, която към момента е 941 лева. От нея всеки трябва да отдели задължителни удръжки за пенсия (над 50 лева), майчинство (13 лева), безработица (над 3 лева), допълнително пенсионно осигуряване (над 20 лева), здравна вноска (30 лева) и Данък общ доход (около 80 лева).

Тук добавяме и косвените данъци - всички суми, когато говорим за пазаруване на стоки и услуги. Например, когато един пушач купи кутия цигари, той трябва да плати на месец данък на държавата в размер на 121 лева. Ако към това добавим две бутилки вино данъкът е в размер на 9 лева. Ако на месец средно зареждаме 100 литра гориво данъкът, който отива към държавата е малко над 100 лева.

Стигаме до общ данък от над 7000 лева, който отива към държавата, или 57% от нашата заплата.