233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка от началото на годината досега, за да достигнат до 22 513 българи. Това съобщи Българската хранителна банка по повод на Световния ден на прехраната - 16 октомври.
У нас се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София, показва статистиката на Организацията. Българската хранителна банка е единствена в страната ни, която оползотворява храни с къс срок на годност, като ги преразпределя на нуждаещите се хора, отчитат положителна тенденция в нагласите на бизнеса да дарява и ръст от 40% на количеството спасени от разхищение продукти.
Усилията на организацията са насочени към оказване на помощ на най-уязвимите ни сънародници – деца от бедни семейства, деца в защитени жилища, самотни възрастни и хора с увреждания. Те имат нужда от достатъчна и пълноценна храна не само по празниците, поради което БХБ им предоставя всеки ден годни продукти: основно плодове и зеленчуци, мляко, олио, варива, пресен хляб.
Стойността на тези ресурси (471 хил.лв.) е не само парична – освен, че носят сигурност за ежедневната прехрана, те са спестени средства и възможност за по-добро развитие на децата; за тяхното учене; за повече социални услуги и грижи за хората с увреждания. Дейността на хранителната банка е един успешен и ефективен пример, че може да се ограничи похабяването на вече произведената храна, като бъде навреме дарена от бизнеса и раздадена за благотворителност.
Свръхпроизводството и пилеенето на храна не могат да изчезнат с магическа пръчка и ще продължат да са предизвикателство за обществото ни, в което 1,5 млн. българи живеят в лишения и с ниски доходи. В световен мащаб се унищожава почти една трета от произведената храна, докато всеки четвърти човек на планетата гладува.