fallback

Васко Начев: Амбициите на "Газпром" са трудни за реализиране

Същевременно съдбата на "Турски поток" остава крайно неясна, заяви още той в Брюксел 1

16.10.2016 | 13:04 Автор: Ирина Георгиева

Амбициозните проекти на "Газпром", за които ще са необходими 70 млрд. долара, за да се реализират, трудно ще бъдат осъществени. Същевременно съдбата на "Турски поток" остава крайно неясна. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването Брюксел 1 вчера.

"Газовият пазар, особено след 2018 г., ще изглежда по коренно различен начин. Така че не бива да си правим илюзията, че видите ли изграждането на един мегапроект, така с лека ръка ще бъде реализиран, тъй като, ако бъде изпълнена цялата амбициозна програма, която Русия и в частност "Газпром" си възлагат - на тях ще са им нужни 70 млрд. долара, а тези пари, те просто ги нямат", коментира Начев.

Той обясни какво има предвид, а именно: "Обърнете внимание, че ако от някъде се заговори, че би могло да се появи газ, различен от този, доставен в "Газпром", те излизат веднага с някакъв дублиращ проект, който по-скоро идва да покаже, че видите ли, ако вие тръгнете в тази посока - ние също имаме готовност и възможност да се противопоставим."

"Газпром" се опитва да запази пазарния си дял без да среща особено голяма конкуренция, заяви Начев.

"Това разбира се беше възможно до 2009 г. Оттогава досега много терминали за втечнен газ бяха бързо изградени, както и интерконектори между държавите. По съвършено различен начин изглежда инфраструктурата в Европа", обясни още той.

 

fallback
fallback