Международният валутен фонд прогнозира по-висок икономически растеж на България

МВФ понижи прогнозите си за растеж за САЩ и други развити икономики

04.10.2016 | 22:00 Редактор: Тодор Петров
Международният валутен фонд прогнозира по-висок икономически растеж на България

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозите си за икономическия растеж на България за настоящата и следващата година. Според шестмесечния доклад на фонда World Economic Outlook, публикуван във вторник, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с до 3,0% през 2016 г. и 2,8% през 2017 г. Предишните прогнози на МВФ от април бяха за растеж от 2,3% и през двете години.

По отношение на ръста на потребителските цени обаче МВФ понижава очакванията си както за 2016 г., така и за 2017 г. Според доклада България ще отчете дефлация от 1,6% (спрямо инфлация от 0,2% в прогнозите от април) през настоящата година и инфлация от 0,6% (спрямо 1,2% от април) през следващата.

Перспективите пред баланса по текущата сметка също са понижени. Според МВФ като процент от БВП салдото ще бъде положително на ниво от 0,8% през 2016 г., а през следващата година ще бъде 0%. В новия доклад обаче се очаква безработицата в страната да намалее по-рязко - до 8,2% през настоящата година (спрямо 8,6% от април) и до 7,1% през 2017 г. (спрямо 7,9% от април).

В доклада си МВФ понижи прогнозите си за растеж за САЩ и други развити икономики, предупреждавайки, че британското решение за излизане от Европейския съюз, президентските избори в САЩ и нарастващият популизъм дърпат назад световната икономика, където сега политиките са най-големите рискове.

Актуализирайки шестмесечните си прогнози за глобалната икономика, МВФ намали рязко прогнозата си за растеж за 2016 г. на САЩ до 1,6% спрямо 2,3% през април, а за развитите икономики като цяло очакванията са за ръст от 1,6%, съобщава Financial Times.

Четете още по темата в Investor.bg