ЕЦБ остави ключовите си лихвени проценти без промяна

Решението на банката е сигнал, че икономистите във Франкфурт не виждат опасност за възстановяването в еврозоната

08.09.2016 | 17:48 Редактор: Луиза Божинова
ЕЦБ остави ключовите си лихвени проценти без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави ключовите си лихвени проценти без промяна след заседанието си днес.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, а този по пределното кредитно улеснение е 0,25%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на -0,40%.

Решението на банката е сигнал, че икономистите във Франкфурт не виждат непосредствена опасност за възстановяването в еврозоната, включително и от решението на мнозинството британци страната да напусне Европейския съюз, посочва Bloomberg.

"Управителният съвет продължава да очаква основните лихвени проценти да останат на актуалните или по-ниски нива продължителен период от време, както и след приключването на програмата за количествени облекчения“, пише в изявлението на банката.

Според Bloomberg сега фокусът на инвеститорите се измества към това дали ЕЦБ ще обяви технически корекции в програмата за стимули и това би било сигнал дали икономистите готвят удължение на плана и след март 2017 г. Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че до края на годината ще има такива промени, но първо ЕЦБ трябва да реши проблема с наличността на активи, които може да изкупува.

Инвеститорите ще следят пресконференцията на Драги в 15:30 часа българско време, на която той може да даде повече яснота за намеренията на ЕЦБ и прогнозите на институцията за еврозоната.

Към 15:50 часа българско време, когато вече течеше пресконференцията, еврото записва ръст от 0,75% до 1,1319 долара за евро.

Още по темата четете на Bloombergtv.bg