Дончев за "Балкан": Проектът е икономически обещаващ

Това обаче не "План Б" на "Южен поток", подчерта вицепремиерът

07.09.2016 | 15:20 Редактор: Мария Аладжова
Дончев за

Разработеният проект за газовия хъб "Балкан" е икономически обещаващ, без значение дали ще бъдат реализирани други енергийни проекти. Това заяви по време на парламентарния блиц контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

"Проектът за газовия хъб "Балкан" не е мислен като вид компенсация или опит да се задейства "План Б" във връзка със спрения "Южен поток". Това е нещо качествено различно. Разликата тук е, че когато мобилизираме газ от различни източници, имаме шанс за конкурентен пазар. Както потвърдиха и колегите от Европейската комисия, реализацията на проекта за газовия хъб не е в зависимост от който и да било друг проект. Всички предварителни проучвания показват, че така, както е разработен проектът, в него има икономическа логика, той остава витален и икономически обещаващ, без значение дали се реализират други енергийни проекти", коментира Дончев, цитиран от БНР.

По-рано през деня в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Енергийната комисия в НС - Валентин Николов, заяви, че правителството е твърдо решено да защитава интересите на България, що се отнася до енергийните сделки. По думите му страната няма да се задоволи с положение, при което е само потребител на газ, но не и транзитна точка.

"Вложихме над 200 млн. лева за компресорни станции от ново поколение и в един момент възникна въпросът това ли е нашето желание, склонни ли сме мълчаливо да приемем този факт", обясни Николов.