Все повече лекарства изчезват от българския пазар

Спряна е продажбата на 300 медикамента на територията на страната от 2014 г. насам

19.07.2016 | 15:00 Редактор: Луиза Божинова
Все повече лекарства изчезват от българския пазар

Все повече лекарства изчезват от пазара в България и с все по-ускорени темпове, показват данни на Изпълнителната агенцията по лекарствата (ИАЛ).

От 2014 г. досега е спряна продажбата на територията на страната на 300 медикамента, а голяма част от тях нямат алтернатива. Най-много са препаратите за лечение на заболявания на нервната система.

По данни на агенцията през 2014 година от нашия пазар са изтеглени 97 лекарства. През 2015 година броят им нараства до 127. През първата половина на тази година са изтеглени още 73 лекарства.

Основната причина медикаментите да се изтеглят от пазара е, че препаратите стават икономически неизгодни да бъдат предлагани от производителя поради различни регулации. И тъй като фармацевтичните фирми са длъжни да уведомяват Агенцията по лекарствата, когато решат да изтеглят лекарство от пазара, на сайта на агенцията пациенти и лекари могат да следят тази информация.

От последните съобщения на сайта на лекарствения регулатор става ясно, че само в последните две седмици са подадени заявления за преустановяване на продажбата на четири препарата.

Министерството на здравеопазването има предложение за компенсиране на медикаменти, които липсват от пазара. В законопроекта за промени на Закона за лекарствата, който влиза за обсъждане в парламента през есента, здравният министър Петър Москов предлага държавата да може да внася лекарства без аналог, които се изтеглят от България от производителите заради ниски цени или по други причини.

В момента няма такъв механизъм и традиционно употребявани у нас лекарства периодично изчезват. Това налага пациентите да ги купуват от съседни страни.

Предложението обаче не решава проблема с изтеглените генерици от нашия пазар. Фармацевтичният бранш алармира за проблема от години.

Повече новини четете на Investor.bg