Приеха на първо четене Закона за корпоративното подоходно облагане

Бюджетната комисия определи 10% данък върху служебните автомобили и имоти, ползвани за лични цели

13.07.2016 | 22:04 Редактор: Мария Аладжова
Приеха на първо четене Закона за корпоративното подоходно облагане

Работодателите ще плащат 10 процента данък върху разходите за служебните автомобили и имоти, използвани за лични цели. Това е записано в промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети на първо четене от бюджетната комисия днес. В противен случай важат сега действащите правила, според които това е доход в натура и върху него се дължат данъци и осигуровки, съобщи БНР.

Въпреки че и в момента "доходът в натура" се облага с осигуровки и данък върху доходите, реално работодателите не го декларират и по този начин се заобикаля законът, обясни председателят на една от работодателските организации Васил Велев: 

"Служебен автомобил, или например част от недвижим имот. В момента компаниите се въздържат да декларират такива случаи поради опасението, че ще бъдат обложени освен със съответния ДДС, и с корпоративен данък и с данък доходи на физическите лица, които са го ползвали и, съответно и с осигуровки за физическите лица, които са ползвали този актив. И сега, с предлаганите промени в закона се дава възможност на компаниите да изберат алтернативно - или да обложат еднократно тези разходи с данък от 10% източника и съответно физическите лица, хората, да не дължат допълнително никакви данъци", посочи той. 

За лаптоп и скъпи телефони, е дадена възможност, да се избере 20% данък за ползване за лични цели.

Според Велев, повечето компании ще изберат новия вариант, защото така ще се плаща по-малко и няма да се правят закононарушения.


1
0 rate up comment rate down comment 1
rumen.bentchev@sibex
преди 8 години
А нашата хубава държава която иска да вкара законови промени със задна дата ще ми признае ли данъчно възстановяване на всички лични вещи които използвам от дома си за да си върша бизнеса? Работя от вкъщи и нямам офис, не си плащам наем. Всички разходи си ги нося като частно лице, а сега ще искат и данък да плащам... егаси простотията.... а за ДДС-то тука още никой не говори, как няма да ни го признават 100%..... Сигнализирай за неуместен коментар