fallback

Ползваме ли по-евтини ресурси за сметка на околната среда?

Според екозащитници системата на пазарната економика не работи в посока рециклиране

13.07.2016 | 16:51 Автор: Мария Аладжова

Причината ресурсите, които използваме всеки ден, да са евтини е, че при придобиването им се пести от опазването на околната среда, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Евгения Ташева от "Сдружение за земята". По думите ѝ, за да бъдат преработвани благата на земята, са необходими повече разходи, а тъй като такива не се влагат, съответно и потребителите купуват на по-евтина цена.

"Не можем да оставим само на пазара да решава, защото той оставя доста разходи и щети извън ценообразуването на всички продукти, които използваме. Всичко, което в момента потребяваме, е твърде евтино. Това не е истинската му цена. Затова толкова лесно го изхвърляме, вместо да рециклираме и използваме отново и отново", посочи още Ташева.

Екозащитничката отбеляза, че по отношение на битовите отпадъци, липсва сериозна държавна визия какво трябва да се случва: "Трябва да се има предвид, не само чисто логистичният проблем как да съберем отпадъците, но да се вземат предвид и човешките системи - как на хората ще им бъде лесно да рециклират и защо ще го направят. Дизайнът на продукти също трябва да бъде такъв, че да могат да се рециклират, да се използват повторно и да са трайни". 

Вижте цялото интервю тук.

fallback
fallback