fallback

Ръст на туристическите нощувки у нас

За първото тримесечие българските хотелите са вдигнали цените с 13,5%

11.07.2016 | 16:45

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-бърз ръст на туристическите нощувки през първото тримесечие на годината, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

За периода януари-март туристическите нощувки в хотелите у нас отчитат ръст от 13,5% при средно увеличение за ЕС от 8,8%. Преди нас е Словакия с 26,1%, следвана от Хърватия с 19,2%, Португалия с 16,6% и Холандия с почти 15%.

Нощувките в другите места за настаняване в България отчитат ръст от 12,7% за първото тримесечие на годишна база, сочат още данните на Евростат. Средното за ЕС увеличение е малко под 9%. На първо място отново е Словакия с 24,8%, следвана от Хърватия с 19,2%, Португалия с 16,4% и Испания с 14,3%.

Само през месец март нощувките в хотелите и другите места за настаняване у нас отчитат ръст от по над 11 на сто на годишна база. За месеца обаче изоставаме спрямо средното за ЕС – над 14% ръст при нощувките в хотелите и повече от 17% за другите места за настаняване.

Най-силен ръст на нощувките в хотели през март спрямо март 2015 г. е отчетен в Хърватия – почти 24%.

Евростат отбелязва, че възстановяването на туристическия сектор в Европа, което започна през 2010 г., продължава. Ръстът на нощувките, реализирани от граждани от трети страни, продължава да изпреварва нарастването на броя нощувки на гражданите на държавите от общността, макар и разликата да се стопява, показват още данните.

Още икономически новини и анализи, четете в Investor.bg

fallback
fallback