fallback

Украйна удължава ембаргото срещу Русия

Мерките за забрана на вносни стоки от Русия остават до 2017 г.

06.07.2016 | 16:05 Автор: Мария Аладжова

Кабинетът на министрите удължи забраната за внос на руски стоки в страната преди 31 декември 2017 година. Решението беше взето на заседание на кабинета, съобщи ТАСС.

"С решение на Министерския съвет от 30 декември 2015 г. се предлага да бъде удължена забраната за внос в Украйна на стоки, които идват от Руската Федерация", - обяви министърът на икономиката Степан Кубив. Той поясни, че решението да се разширят санкциите касае националната сигурност на Украйна в отговор на ограниченията на Русия за внос на стоки от Украйна.

Според Кубин взаимните търговски ограничения са довели до намаляване на обема на търговията между двете страни с 42% през периода януари - април тази година. От друга страна Киев продължава да губи още пазари за своите продукти. 

В тази връзка, по инициатива на вицепремиера, членовете на кабинета разгледаха при затворени врата предлаганите от ведомствата ограничения по отношение на стоките от Русия.

Сегашната забрана беше действаща до 5 август 2016 г. или при условие, че бъде вдигната руската бариера по отношение на селскостопански стоки, продукти и суровини, които са с произход от Украйна.

Русия наложи ембарго на Украйна в началото на 2016 г., когато Киев официално влезе в зоната за свободна търговия на ЕС. Мотивът на Москва, както се посочва в съобщение не руското външно министерство, е да се тушират рисковете за икономиката ѝ. Страната прекрати търговските отношения с Киев в рамките на свободната зона за търговия между страните от Общността на независимите държави (ОНД).

 

 

fallback
fallback