Министър Горанов: Надсъбраните приходи ще отидат за намаляване на бюджетния дефицит

Към 16 юни са събрани с около 1,2-1,3 млрд. лева повече спрямо същия период на 2015 г.

18.06.2016 | 12:33 Редактор: Мария Аладжова
Министър Горанов: Надсъбраните приходи ще отидат за намаляване на бюджетния дефицит

Резервите в приходната част на бюджета и надсъбраните приходи ще отидат за намаляване на дефицита. Това коментира министърът на финансите Влдислав Горанов в ефира на "Дарик".

Министърът посочи, че се поддържа добро темпо на събираемост на приходите. Само от данъци и осигуровки към 16 юни са събрани с около 1,2-1,3 млрд. лева повече спрямо същия период на миналата година. 

Координацията между службите и волята за противодействие на укриването на доходи и данъци дава резултати, каза още той.

По думите му стремежът към фискална консолидация продължава, но не и на цената на потиснат икономически растеж, което е било критика към първия кабинет на Бойко Борисов.

“Ще продължим да обираме резервите в приходната част. 11-12% номинален ръст на приходите няма как да се свързва със задоволителното, но по-ниско нарастване на БВП”, коментира Горанов.

Що се отнася до разходната част на бюджета, според него тя няма да бъде надхвърлена. Всички разходи през тази година, които могат да се спестят, ще бъдат спестени.

Горанов подчерта, че увеличаването на държавния дълг, за което опозицията упреква правителството, се е случило заради фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г.

Още от разговора с финансовия министър четете в Investor.bg