Еволюцията на дигиталните банки

Половин милион души работят в сектора на финансовите иновации и финансовото посредничество

14.06.2016 | 14:25 Редактор: Луиза Божинова
Еволюцията на дигиталните банки

Преди 7-8 г. дигиталната банка беше футуристична прогноза с неясен хоризонт. От 2009 г. досега те вече са реалност, а бъдещето на модела на банкирането са иновациите, които ще го променят. Около това мнение се обединиха участниците в третия годишен финансов форум "Иновации", организиран от Асоциация Банка на годината и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

"Три са основните фактора, които могат да бъдат откроени и които влияят на бизнес модела на банките", посочи главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на СиБанк, мениджър за България на KBC Group и председател на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Според него на първо място са клиентите на банките, на второ място е ефективността, която притиска банковия сектор, а тя ще бъде постигната чрез финансовите иновации и технологии. Третият фактор, който влияе на смяната на модела на банкирането, по думите на Андронов е времето. 

Според Андронов това, което не можем да игнорираме, е мисленето на интернет поколението. 35% са готови да живеят без банките изобщо, посочи той. По думите му предизвикателството пред банките са компаниите за финансови услуги.

Позовавайки се на проучване на консултантската фирма McKinsey, Андронов отбеляза, че през 2015 г. общите инвестиции във финансови технологии надхвърлят 20 млрд. долара. Половин милион души работят в сектора на финансовите иновации и финансовото посредничество.

"Те коренно променят правилата на играта. Голяма част от компаниите вероятно ще фалират, но и малкото, които оцелеят, ще маркират нови правила за банкиране“, подчерта изпълнителният директор на СиБанк.

"Ефектът от финансовите посредници, които не са банки, е грандиозен. България е около 10 г. назад от тази тенденция. Но истинският въпрос е наистина ли са 10 г. Това никой не знае", посочи още банкерът.

Според председателя на Асоциацията на банките в България предимствата на финансовите компании са липсата на регулации, на стари информационни системи и продукти и наличие на нови разработки, които могат да бъдат съвсем близо до клиентите. Но броят на фалитите при тях е изключително голям, което се дължи именно на това, че не са регулирани.

Повече икономически новини четете на Investor.bg.