Горивата отново тръгнаха нагоре

Само за седмица дизелът и бензина са поскъпнали с близо 10-20 ст.

14.06.2016 | 09:00 Редактор: Васил Детелинов
Горивата отново тръгнаха нагоре

В разгара на лятото- горивата отново тръгнаха нагоре. Най-масовият бензин A- 95 стигна критичните 2 лева за литър. Според данни на НСИ най-сериозно е поскъпването при бензина А98, чиято цена се увеличава с 5%  през май спрямо месец по-рано. Дизелът поскъпва с 3,6%, а цената на най-масовия бензин - А95 е с 3 % по-висока.

И ако за Десислава поскъпването на бензина не е проблем, то за Георги със сигурност е. Сипал е дизел за 20 лева. Преди седмица за същите парите е наливал около 12 литра литра. Сега в резервоара наля около 9 или почти толкова колкото му е разхода за 100 километра

"Това е глупава работа Беше на 1.70 сега е, 2.10 лева за литър. Едно и също нещо. Не може в другите държави горивото да е евтино, а само в България да е толкова скъпо.Не знам- ядосва се шофьора Георги.

"Според мен с наближаването на летния сезон горивата ще тръгнат пак нагоре, морета екскурзиики, хората пътуват насам- натам и определено няма да са доволни от това нещо"- обяснява Десислава, която заради от скъпото гориво. 

Проверка по бензиностанциите показа, че масовият бензин А 95 е скочил с близо 10 стотинки и вече литър струва 2 лева. Дизелът пък е поскъпнал с около 15-20 стотинки. Промяна има и в цената на газта. Според експертите високите цени са заради по- скъпия петрол от преди 2 седмици. Тогава цената му стигна до 50 – 52 долара за барел. У нас обаче цената скача сега заради запасите на рафинериите.

"Не би трябвало да се очаква кой знае какво покачване поради причината сезонност или увеличение на потреблението защото хората излизат в почивка или пък има много селскостопанска работа и машините ще бъдат повече ангажирани. Според мен цените на нефта са нестабилни.  Има се предвид политическата и икономическата нестабилност в някои страни производителки на нефт като Либия, Нигер и Канада. Там имаше дори пожари и добива спадна. Ако в тези страни се нормализира ситуацията, то добивът  ще се увеличи и цената на нефта ще тръгне надолу. Балансът, който е създаден от около 50 долара за барел  е доста крехък и може да се очакват различни ситуации в бъдеще"- коментира Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация

Ако сте избрали да отидете на море с кола, покачващите се цени на горивата със сигурност ще се отразят на бюджета ви за почивка. Цените на горивата у нас тръгнаха надолу след проверката на КЗК за картелно споразумение между бензиностанциите.

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов: