fallback

През август ще ремонтират асансьорите

Техническа неизправност била причината за честите инциденти с асансьори

09.06.2016 | 16:48

Програмата за енергийна ефективност на жилищата REECL ще отпуска нисколихвени кредити за покупка на енергоефективни асансьори за жилищни сгради. Финансирането ще тръгне от август, каза на пресконференция Емануела Фролошка, учредител и изпълнителен директор на фондацията "Асансьорна безопасност". Типът асансьор ще се одобрява по програмата, а хората ще решават от кой производител да го купят. Флорошка информира, че сега се договарят условията с банките за отпускането на кредитите, пише Investor.bg. За да помогнат на българските домакинства да намалят своите разходи за отопление, Европейската комисия (ЕК), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Министерството на енергетиката разработиха програмата, която представлява кредитен механизъм в размер на 20 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. Безвъзмездното финансиране се отпуска и от Международния фонд "Козлодуй". 

Флорошка съобщи още, че вече е готова първата асансьорна книжка, в която са описани евронормите за безопасност на подобни съоръжения, произведени преди 1999 г. Тя е подготвена със съдействието на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. В книгата има таблица със 74 потенциални риска, които може да крие едно съоръжение, както и 21 илюстрации, онагледяващи част от потенциалните опасности при ползване на асансьор. Сред тях например е лошото изравняване на кабината с етажната площадка, като за старите асансьори допустимото отклонение е не повече от пет сантиметра плюс-минус, а за по-новите съоръжения - от десет до двадесет милиметра. Книжката ще се разпространява безплатно при поискване на телефона на фондацията или чрез страницата на организацията в интернет. Подготвя се и подобна книжка, но адаптирана за деца.

Председателят на държавната агенция за метрологичен надзор Стефан Цанков съобщи на пресконференцията, че в голям процент от случаите с инциденти с асансьори става дума за неправилна експлоатация. Обикновено става дума за комбинация от фактори - техническа неизправност, която води до внезапно спиране на съоръжението, и последващи опити за напускане на кабинета, което е недопустимо. В отговор на въпрос Цанков съобщи, че няма сериозни инциденти през последната година, свързани с асансьорите. Същевременно той информира, че се обмисля на всеки две години да се добавят допълнителни мерки за безопасност на асансьорите и на други съоръжения. Сега текат консултации с бранша по различните видове съоръжения - не само за асансьорите, а за актуализация на нормативната база, допълни той.

Цанков отбеляза обаче, че първо е важно да се изпълнят заложените нормативно мерки, защото браншът иска удължаване на сроковете по въвеждането им. Не са положени достатъчни усилия, за да се работи в сроковете, които са достатъчно дълги, и търсим варианти да не ги удължаваме, коментира председателят на агенцията. Сред новите мерки за повишаване на безопасността на асансьорите, които се обсъждат сега с бранша, Цанков открои монтиране на кабинни врати, което би минимизирало риска за деца, които се возят в асансьора, или при превоз на обемни предмети, както и допълнителни системи, които гарантират системата да не се претоварва.

http://www.investor.bgОще икономически новини и анализи четете в Investor.bg

fallback
fallback