Саудитска Арабия намаля заплатите в публичния сектор

Програмата има за цел да създаде 450 хил. работни места в частния сектор до 2020 г.

07.06.2016 | 16:00
Саудитска Арабия намаля заплатите в публичния сектор

Саудитска Арабия планира да намали разходите за заплати в публичния сектор, както и субсидиите, от 2020 г. като част от мерките, включени в плана за петролна независимост на икономиката „Vision 2030“, представен от  принц Мохамед бин Салман през април, съобщава Bloomberg.

Саудитският кабинет одобри Националната програма за трансформация, част от плана. Целите включват намаляване на заплатите в публичния сектор до 40% от разходите от 2020 г. в сравнение с 45% сега. Публичният дълг ще нарасне до 30% от икономическата продукция в сравнение със 7,7% в момента. Спадът в приходите от петрола доведе до най-голямото икономическо сътресение в историята на кралството, което принуди принц Мохамед да предприеме стъпки за намаляване на зависимостта от черно злато.

"Планът посочва цели, но като цяло не ни казва как те ще бъдат изпълнени“, казва Мохамед Абу Баша, икономист от базираната в Кайро регионална инвестиционна банка EFG-Hermes Holding Co. Той определи намаляването на разходите за заплати като изненада, особено като вземе предвид очакваният ръст на инфлацията. Насърчаването на саудитците да търсят работни места в частния сектор е дългосрочно предизвикателство в кралството, където дори и след десетилетия на опити за диверсификация повече от 70% от държавните приходи през 2015 г.  идват от петрол. Държавата все още осигурява работа на 2/3 от гражданите. 

Министърът на публичните услуги в кралството Халид бин Абдула Ал-Арай пояснява, че заетостта в публичния сектор е станала по-привлекателна за местните, тъй като предлага повече сигурност и ползи като например повече почивни дни. Програмата има за цел да създаде 450 хил. работни места в частния сектор до 2020 г. Плановете също така предвиждат обновяване на отрасъла на здравеопазването, удвояване на производството на природен газ и увеличаване на броя на жените в роботната сила.

Принц Мохамед, който също планира да продаде дял в производителя на петрол на Саудитска Арабия Oil Co. и да се създаде най-големия държавен фонд в света, възнамерява да увеличи приходите, които не идват от петрол с до 530 милиарда риала (141 милиарда долара) до 2020 г., повече от три пъти над сегашните нива. Това ще бъде постигнато чрез мерки, включително повишаване на цените на горивата и комуналните услуги, както и чрез въвеждане на данък върху добавената стойност. 

Четете още икономивчески новини и анализи в  Investor.bg