fallback

Томислав Дончев застана зад протестиращите ВЕИ-централи

Секторът настоя да бъдат определени изкупните цени от КЕВР за произведената от тях електроенергия

02.06.2016 | 15:01 Автор: Мария Аладжова

Вицепремиерът Томислав Дончев се срещна с протестиращите представители на малки централи за производство на енергия от възобновяеми източници, съобщиха от правителствената пресслужба. 

ВЕИ-централите настояват за промени в Закона за енергетиката и определяне на изкупни цени от страна на КЕВР за произведената от тях електроенергия.

Протестиращите представиха своите искания и пожелаха подкрепа от кабинета за внесените от тях предложения. 

Днес на срещата на регулаторния орган беше предложено парното и топлата вода да поевтинеят средно между 3,5 и 5,5 на сто заради очаквания нов спад в цената на природния газ, който е основно гориво за повечето топлофикации у нас. Бяха предложени леки промени при потребителските цени, а очакванията за малкия бизнес са за поевтиняване от 5 до 15%.

Дончев наблегна на значението на законодателя в тази област и подчерта необходимостта предложените промени да бъдат обсъдени в Комисията по енергетика в Народното събрание. Вицепремиерът посочи, че в рамките на това обсъждане трябва да бъде предоставени всичката необходима информация за реформите в сектор енергетика, настъпилите промени във ВЕИ сектора и предизвикателствата в предстоящото преминаване към свободен пазар на електроенергия.

fallback
fallback