Coca-Cola спира производството във Венецуела

Напитки като минералната вода и Coca-Cola Light няма да бъдат повлияни

24.05.2016 | 12:41 Редактор: Луиза Божинова
Facebook

Заради недостига на захар в социалистическа Венецуела се преустановява производството на Coca-Cola.

"Производителите на захар във Венецуела ни информираха, че трябва да прекратят временно производството поради липса на суровини", информира говорителят на  Coca-Cola Кери Треслер, цитиран от DPA. Това ще окаже влияние върху производството на  съдържащите захар напитки през следващите дни.

Производството на други напитки, като минералната вода и Coca-Cola Light, няма да бъдат повлияни.

В страната с най-големите петролни запаси в света кафявата безалкохолна газирана напитка е много популярна и напоследък можеше да се купи по-лесно, отколкото минералната вода, която също се превърна в дефицитен продукт. По-рано през годината и най-големият местен производител на бира Polar преустанови производството на продукта. Заради липсата на валута той не можеше да внася ечемичен малц от чужбина. Страната изпитва остър недостиг на лекарства, отчасти в болниците липсва и кислород за обдишване за пациентите.

Приблизително 95% от валутните приходи се финансира от продажбата на петрол, която, от една страна се срина, а от друга – е организирана изцяло от държавата. Особено частните предприятия едва получават достъп до чуждестранната валута. Въпреки че цените на петрола се повишиха, през тази година цената на венецуелския петрол струва средно 28,70 долара за барел, след като през 2015 г. бе 44,65 долара за барел и 88,42 долара за барел през 2014 г.

През последните дни напрежението внезапно се покачи в обхванатата от икономическа, политическа и социална криза страна, където президентът обяви извънредно положение, което му дава разширени правомощия в областите на сигурността, енергоразпределението и разпространението на хранителни продукти.

Извънредното положение се отхвърля от венецуелския парламент, където опозицията на Мадуро държи мнозинство. Мадуро удължи със свой указ извънредното положение в страната и даде на военните правото в случай на нужда да гарантират и с оръжията си снабдяването с хранителни стоки и продоволствия.

Венецуела, някога просперираща заради високите приходи от петрола, сега е изправена пред разруха. Въпреки че Мадуро поддържа високите социални програми, най-високата в света инфлация изяжда приходите на населението, а недостигът на чужда валута води до дефицит на вносни храни и лекарства. Доставката става с купони, все по-често има грабежи, а насилието продължава да се покачва.

Указът на Мадуро също така ограничава правата на контролирания от опозицията парламент, докато президентът предупреди и за възможността от инвазия. 520 000 войници, запасняци и доброволци участваха през уикенда във военно учение, а опозиционният лидер Енрике Капроля, който загуби надпреварата при президентските избори през 2013 г., подчерта, че „войната, която във Венецуела ще бъде обявена, ще е срещу глада".

Междувременно във вторник стана ясно, че политическите противници на президента на Венецуела няма да успеят да организират още тази година референдум за отстраняването му от власт. ТЗаместник-председателят на венецуелските социалисти Диосдадо Кабельо заяви, че установеният през 2007 г. регламент изисква общо 243 дни за изпълнение на всички необходими условия за организиране на всенародно допитване.

"Тази година референдум няма да има и ако на опозицията не се удаде да събере нужния брой подписи и да изпълни всички конституционни изисквания, няма да й дадем никакви възможности", каза Кабельо.

В началото на този месец опозицията внесе в парламента 1,85 млн. подписа в подкрепа на искане за референдум при необходими по закон 200 хиляди. Проверката на подписите трябва да завърши на 2 юни. След това за извършване на референдум ще трябва да се осигури подкрепата на 4 милиона души.

За опозицията е важно да организира референдума още тази година, защото ако той се състои след 10 януари 2017 г., дори държавният глава да бъде отстранен, той ще бъде заместен от вицепрезидента си за оставащите до следващите избори две години, отбелязва ТАСС.

Повече икономически новини четете на Investor.bg.