fallback

България не подкрепя търговското споразумение между ЕС и Канада

Причината е отказът на Канада да премахне визите за български граждани, както го е направила за останалите страни от Съюза

13.05.2016 | 17:44 Автор: Ирина Георгиева

България не подкрепя търговското споразумение между ЕС и Канада заради визите. Въпросът беше поставен на срещата на Съвета по външни работи в Брюксел, където се обсъжда проектът за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение със северноамериканската страна, пише БНР.

Споразумението, което е в напреднала фаза и очаква да бъде подписано през октомври, трябва да бъде одобрено от всички 28 парламента на държавите в ЕС.

Причината страната ни да не го подкрепи е отказът на Канада да премахне визите за български граждани, както го е направила за останалите страни от Съюза. Изтече и 2-годишният срок, който ЕК даде на Канада и на САЩ да премахнат визите за българи и румънци.

"Комисията трябваше да наложи визи за Канада като държава, която не е постигнала визова реципрочност с всички държави членки на ЕС. За момента комисията не е взела такова решение. Ние смятаме, че от страна на канадското правителство трябва да бъде показан съвсем ясен политически ангажимент за решаване на въпроса с отмяната на визите за българските граждани, ако за българските граждани и за българският бизнес остане изискването за канадски визи те не биха могли да се възползват от предимството на това споразумение. Споразумението няма да се ратифицира за един ден  или за два дена, то е процес, който ще продължи две, три години. В рамките на този срок ние трябва да имаме яснота кога ще бъде решен въпроса за свалянето на визите за български и румънски граждани", уточни постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев.

И Румъния заплаши да блокира сделката заради липсата на реципрочност във визовия режим. Според Брюксел взаимното отваряне на пазарите на ЕС и Канада за търговия ще донесе големи икономически ползи. 

fallback
fallback