20 млн. паунда загуба за easyJet заради терористичните атаки

Авиокомпанията обяви, че резултатите са стабилни на фона на сътресенията

10.05.2016 | 16:38 Редактор: Тодор Петров
20 млн. паунда загуба за easyJet заради терористичните атаки

Нискотарифната авиокомпания easyJet отчете нетна загуба за първата половина на фискалната си година, след като терористичните атаки в Париж и Брюксел доведоха до забавяне на резервациите, пише Wall Street Journal.

Авиопревозвачът обяви, че нетната загуба за шестте месеца, приключили на 31 март, е достигнала 20 млн. паунда (28,8 млн. долара). За сравнение, година по-рано компанията се радваше на 5 млн. паунда печалба. Продажбите за полугодието почти не са се променили и възлизат на 1,77 млрд. паунда, след като easyJet увеличи капацитета си със 7,5% и вече може да превозва 31 млн. пасажери.

Компанията увеличи обикновения годишен дивидент в размер на 50% от печалбата след данъци. През шестте месеца до 31 март 2016 г. авиокомпанията е изплатила 219 млн. паунда дивидент (или 55,2 пенса на акция) на своите акционери под формата на обикновен дивидент в размер на 40% от финансовия резултат за годината, приключила на 30 септември 2015 г. 

Подобно на много от своите конкуренти, easyJet обяви, че терористичните атаки са нанесли удар на резервациите. Компанията беше засегната и от спирането на британските полети към египетския морски курорт Шарм ел-Шейх след свалянето на руски самолет, излетял от местното летище, както и след терористичните атаки в Париж и Брюксел.

Главният изпълнителен директор на easyJet Каролин Маккол заяви, че резултатите са „стабилни“, като се имат предвид външните шокове и че „основното потребителско търсене е било силно, тъй като британците, идващи по морските курорти, са дали добър старт на първото полугодие, а най-големият ски сезон за easyJet е помогнал за увеличаване на броя на пасажерите и е донесъл по-високи приходи“ за първите шест месеца от фискалната година на превозвача, пише Investor.bg.

Европейските авиокомпании като компанията майка на British Airways – Consolidated Airlines Group, и Lufthansa през последните седмици обявиха, че орязват плановете си за растеж за тази година на фона на силната ценова конкуренция и слабостта на някои пазари.

EasyJet обяви, че приходът ѝ от едно място намалява с 4,2% спрямо същия период на миналата година при постоянна валута, и с 6,6% на отчетна база до 51,29 паунда. От своя страна разходът на едно място скача с 0,5% (без горивата) и намалява с 4,3% (с горивата), при постоянна валута, докато общият разход за място намалява с 5% на отчетна база до 51,98 паунда.

През първото полугодие easyJet е открила нови бази във Венеция и Барселона. Тя е закрила по-рано от планираното базата си в Рим Фиумичино. От авиокомпанията информират още, че първата сезонна база в Палма де Майорка ще отвори врати през лятото на следващата година.

EasyJet заяви, че годишната ѝ печалба и продажби ще нараснат през тази година. Миналата година нетната печалба беше 548 млн. паунда. Авиокомпанията предупреди обаче, че неблагоприятните валутни курсове ще изтрият 55 млн. паунда от годишната печалба.