Нова железница ще свързва Русе с Букурещ

Предвижда се двата съседни града от двете страни на Дунав да бъдат свързани и с мотриси

27.04.2016 | 15:24 Редактор: Вероника Цветанова
Нова железница ще свързва Русе с Букурещ

Градска железница с панорамна линия по река Дунав ще свързва Русе с летището в Отомени в Румъния. 

Букурещ е летището на Русе, шегуват се старите русенци, след като аеропортът в Щръклево край дунавския ни град спря да функционира и очаква концесия. В момента русенци летят на Запад по-често от град Отопени в Южна Румъния, отколкото от София, която е по-далеч, пише "24 часа".  

С подготвяната реализация на Градска железница, в рамките само на няколко години, румънската столица ще се свърже с Русе, твърди областният управител Стефко Бурджиев. 

Градската железница на Русе ще стига до летище "Отопени" в Букурещ, с междинна гара в Гюргево. Предвижда се двата съседни града от двете страни на Дунав да бъдат свързани много по-рано с мотриси. 

Етапите на изграждане на новия транспорт на дунавския ни град вече са разработени от фирма "Гео - Чонов". Първо ще бъде изградена връзка между Централна гара Русе с гара Разпределителна – Русе север – Комбината за Тежко Машиностроене и град Мартен. Маршрутът  ще бъде с обща дължина 16.434 км и времетраене 39 минути, от които 13 минути за спиране и престой по гари и спирки и 26 минути в движение. 

Вторият етап се отнася до изграждането на отклонение до Индустриален парк, като ще обхваща маршрут с дължина 3,154 км, преминаващ през гарите Русе Разпределителна и Русе изток. По този начин около 5000 работещи в района, ще могат да стигат бързо и лесно до Русе. 

Етап 3 предвижда изграждането на връзката на гара Север със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, Гара запад и гара Долапите и ще бъде с обща дължина 5,9 км. 
Четвъртият етап предлага маршрут Русе пътническа – спирка "Долапите" - Гара Долапите – спирка "Божичен" – гара Иваново и обратно с дължина на линията 21 км. 

В етап 5 се предвижда осъществяването на 16-километрова връзка от Русе до Гюргево север, а последния - 111 км до летището в Букурещ при маршрут Русе пътническа – Русе разпределителна – Гюргево север – Букурещ – летище Отопени.