Енергийният министър: Намалихме загубите на НЕК с 360 млн. лева

"Стабилизираме сектора със силен и независим регулатор", каза Теменужка Петкова

07.04.2016 | 14:56 Редактор: Тодор Петров
Енергийният министър: Намалихме загубите на НЕК с 360 млн. лева

"Само за 1 година успяхме да намалим загубите на НЕК с 360 милиона лева. Към 31 декември 2014 г. НЕК реализира загуба в размер на 586 милиона лева, но за 2015 година тази загуба е 221 милиона", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя определи за основен приоритет финансовото стабилизиране на енергийния сектор. 

"През ноември 2014 г. поехме българската енергетика в едно доста незавидно състояние, като основният проблем в този сектор е свързан с генерирането на дефицит в системата. Дефицитът в НЕК беше 3 милиарда и 700 милиона лева, като 2 милиарда и 300 милиона са дефицит, който е генериран в резултат от невъзстановени инвестиционни разходи, а милиард и 300 милиона – в резултат на регулаторната политика, водена години назад във времето", обясни министър Петкова, цитирана от "Фокус".

"За да стабилизираме сектора за нас беше изключително важно да имаме един силен, компетентен и независим регулатор. За първи път от много години насам НЕК реализира положителен резултат от своята дейност. Искам да отбележа и специалната роля на българския регулатор за едно изключително балансирано и обективно ценово решение от 1 август 2015 година. Благодарение на това решение и на реформите, както и законодателните промени, днес НЕК е стабилизирана", каза още министърът.