Приеха на първо четене проектозаконa за ипотечното кредитиране

През следващата седмица парламентарните комисии ще обсъждат евентуални допълнителни промени в текстовете

24.03.2016 | 15:41 Редактор: Луиза Божинова
Приеха на първо четене проектозаконa за ипотечното кредитиране

Народното събрание прие на първо четене проектозаконът за ипотечното кредитиране. Вероятно през следващата седмица парламентарните комисии ще обсъждат евентуални допълнителни промени в текстовете, след като депутатите не приеха предложението на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт срокът за допълнителните предложения да се удължи с две седмици.

Новият закон беше предложен за обществено обсъждане през ноември миналата година. С него се транспонира новата европейска директива за ипотечното кредитиране, която беше приета от властите в Брюксел през миналата година.

България малко закъснява с транспонирането на директивата. Крайният срок за приемането на закона беше 21 март, но обсъждането му в парламента се забави.

Информацията за кредитите, която се предоставя на потребителите, трябва да е персонализирана и да отговаря на единни стандарти (т.нар. Единен европейски информационен формуляр), за да може да се правят сравнение между отделните оферти, предвиждат текстовете.

Въвежда се и срок за размисъл – две седмици, в рамките на който потребителите може да откажат да сключат договора за кредит, както и регулации за кредитните консултанти. Затяга се и процедурата по оценка на кредитоспособността, която банките ще правят на клиентите, доизяснява се и формулата за изчисляване на ГПР.

Банките ще са длъжни също така да уведомяват клиентите при промяна на вноските.

Останалите разпоредби на практика повтарят изискванията, въведени с промените в Закона за потребителския кредит през 2014 г.

Повече икономически новини четете на Investor.bg