fallback

Кипър се нарежда на шесто място по инвестиции у нас

Стокообменът между двете страни е нарастнал с 90%, посочи президентът Росен Плевнелиев

22.02.2016 | 17:30 Автор: Мария Аладжова

Кипър се нарежда на шесто място по обем на инвестициите у нас, предаде БНР.

Днес президентът Росен Плевнелиев се срещна с кипърския си колега Никос Анастасиадис, за да обсъди развитието на икономическите отношения между двете държави.

Показателите за 2015 г. отчитат ръст при кипърските туристи в България, които са се увеличили със 17%, и 8% ръст на българските туристи в Кипър. 

Стокоомбенът между двете страни през 2015 г. е нарастнал с 81% спрямо 2014 г.

Износът от България за Кипър се е увеличил с 90% за същия период, а кипърския внос у нас бележи ръст от 47%, посочи още Плевнелиев.

Двамата президенти подписаха споразумения в областта на енергетиката, земеделието и туризма.

"Специално посочвам като стратегически важна междусистемната газова връзка между България и Гърция. Тя ще осигури достъп до нови източници на природен газ от Каспийския регион, но и от Източното Средиземноморие", изрази увереност Росен Плевнелиев.

"Президентът Анастасиадис ме запозна с разработването на  газовото находище "Афродита" в изключителната икономическа зона на Република Кипър и с проекта "Иисмет" за газопровод до континентална Европа. България подкрепя всеки проект, който води до реална диверсификация на енергийните доставки и до установяването на справедливи пазарни цени за всички страни в региона", заключи той.

/Снимка: Президентство/

 

fallback
fallback