Белгия не иска данък финансови транзакции

Брюксел се опасява от щети за реалната икономика

24.01.2016 | 11:10
Белгия не иска данък финансови транзакции

Белгийският министър на финансите Йохан Ван Овертвелд оцени като „неприемливи“ плановете за въвеждането на данък на финансовите транзакции, както са договорени в момента от 10 страни в ЕС, което компрометира шансовете им за реализация, съобщи АФП.

През декември 10 страни, сред които Белгия, Франция и Германия обещаха до края на юни да се договорят за текста.

„Белгия няма да напусне масата на преговорите на този етап, но не може да отрече, че проектотекстовете, които съществуват днес са неприемливи, защото противоречат на споразумението на правителството“, каза Ван Овертвелд, цитиран от Belga.

„Споразумението на правителството /на Белгия от октомври 2014/ предвижда данъкът да се насочи към услуги и продукти със спекулативен характер, а данъкът да няма никакъв ефект върху реалната икономика. В момента в текстовете, по които се преговаря, защитата на реалната икономика далеч не е гарантирана“, каза министърът.

Той каза, че проектът рискува „да увеличи цената на финансиране на публичния дълг“ и да стане източник на „рискове за финансовия център на Белгия“, като предупреди за евентуално преместване на финансови институции.

Министърът каза, че предлаганият данък е „несъвместим“ с проекта за европейски съюз на финансовите пазари.

Данъкът върху финансовите транзакции първоначално трябваше да влезе в сила на 1 януари 2016 в 11 страни от ЕС, които преговарят по него от 2011. След като не успяха да се договорят в рамките на 28-те, Франция, Германия, Белгия, Португалия, Австрия, Словения, Гърция, Испания, Италия, Словакия и Естония решиха преди четири година да се опитат да се договорят в рамките на ЕС11.

Белгийските опозиционни партии отхвърлиха предложението на министъра, който, според еколозите-франкофони „потвърждава подчинението на финансовото лоби“.