Китай, Иран съживяват древния Път на коприната

Си Дзинпин и Рохани подписаха 25-годишен договор за 600 млрд. долара

23.01.2016 | 13:01
Китай, Иран съживяват древния Път на коприната

Китай и Иран подписаха 17 споразумения за партньорство, включително китайския план за нов търговски Път на коприната през Централна Азия до Европа, съобщи Ройтерс.

Президентът на Иран Хасан Рохани прие китайския си колега Си Дзинпин в Техеран в събота, 23 януари и обяви началото на „нов сезон“ в двустранните отношения.

Китайският президент е първият лидер, който идва в Техеран след вдигането на международните санкции над Ислямската република на 17 януари 2016. Китай бе една от шестте страни, договорили края на ембаргото.

Още по темата

„Доволни сме, че президентът Си посети Иран след вдигането на санкциите.. Иран и Китай се договориха да увеличат търговията до 600 млрд. долара в следващите 10г.“, каза Рохани на пресконференция, излъчвана на живо по държавната иранска телевизия.

„Иран и Китай се договориха да създадат стратегически отношения в договора за 25г.“, каза Рохани.

Двете страни подписаха 17 договора в събота, включително споразумения за възраждане на древния Път на коприната и сътрудничество в ядрената енергетика за мирни цели.

Рохани каза, че двете страни са се договорили и за сътрудничество за решаване на проблемите „с тероризма и екстремизма в Ирак, Сирия, Афганистан и Йемен“.

Си е първият китайски президент, който посещава Иран от 14г. според IRNA. Той посети Саудитска Арабия и Египет по време на близкоизточната си обиколка, започнала на 19 януари.

Си ще се срещне и с най-могъщата фигура в Иран, върховният аятолах Али Хаменей в събот

а вечерта.

Преди 2 седмици иранският министър на транспорта обяви на 17 януари, че смята да купи 114 самолета от Airbus.