Горанов: Увеличаването на дълга ще застраши суверенитета на България

Финансовият министър иска още утре да осъмнем в еврозоната

19.01.2016 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Увеличаването на дълга ще застраши суверенитета на България

Зависимост между държавния дълг и данъците намери финансовият министър Владислав Горанов по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството. По думите му, ако няма някаква последователна политика за постепенно намаляване на държавния дълг, темата ще премине във въпроса за данъчната система.

"Убеден съм, че увеличаването на дълга на една малка и отворена икономика като България ще постави рано или късно под съмнение суверенитета й. Мисля, че така структурираната данъчна система може да се справи, ако избягваме популистки решения и прехвърляне на допълнителни дефицити, екзогени и външни за фикса вътре върху него." - поясни Горанов.

Финансовият министър заяви, че още утре иска да осъмнем в еврозоната.

"Многократно съм водил дискусия, да знаем по кой път трябва да минем, за да стигнем до обетованата земя. Трябва и те да ни искат в това семейство. Има криза на солидарността, която не е свързана толкова с бежанците, а с другите държави-членки. Това създава недоверие в еврозоната. Ние трябва да си решим нашето домашно, което съдържа планираните действия в 2016 г., минаването на прегледа на финансовата система. Оттам нататък, когато сме готови, така както смятаме, че сме готови с Шенген, трябва и отсрещната страна да има желание да ни приеме." - заяви финансовият министър, цитиран от Агенция "Фокус".

"Моите разбирания, че Европа е структурирана на три кръга, а ние сме допуснати само до първия. Преди да стигнем еврозоната, ще трябва да минем през Шенген. Нужно е нещо повече – затова ако изкушението да се говори за близкото отношение на единния банков надзор, че тя е достатъчна като надзор, да не прибързваме да приемаме асиметричното участие в тази инфраструктура." - добави министър Горанов.