fallback

Похарчили сме 23 млн. евро с карта в чужбина по празниците

Българите се доверяват все повече на онлайн пазаруването от чуждестранни сайтове

14.01.2016 | 12:36 Автор: Ирина Георгиева

Българинът е похарчил над 23 млн. евро в чужбина по празниците с карти Visa, издадени от български финансови институции. Отбелязва се ръст от близо 5 на сто спрямо същия период на 2014г. при използването на Visa при търговци извън страната за времето от 20 декември 2015г. до 5 януари 2016г. 

Направени са почти 495 000 покупки, което е с близо 10 на сто повече на годишна база, показват данните Visa Европа, а в това число влизат POS трансакции лице в лице, електронни покупки от чуждестранни сайтове и MOTO разплащания.

По време на празниците, българите са направили покупки на POS терминали лице в лице при чужди търговци на стойност с 4% по-голяма спрямо 2014г., а стойността на общия потребителски разход почти запазва своя размер спрямо миналата година.  

По време на празничния период нашенецът е почивал и на екзотични дестинации като Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови и Бонер  - това показват данните от употреба български Visa карти на POS терминали лице в лице при чужди търговци.

Българите се доверяват все повече на онлайн пазаруването от чуждестранни сайтове, а най-предпочитаните са търговци от Обединеното кралство, Люксембург, САЩ и Унгария. Покупките, направени онлайн по празниците са с над 6,5% повече от миналата година и надхвърлят 11,7 млн. евро в стойност – с над 7,4% повече спрямо предходната година. Най-много пари онлайн са изхарчени на 28 декември - сумата надхвърля 1 млн. евро или с близо 101% повече от същия ден на 2014г.

По време на празниците са извършени над 65 000 MOTO трансакции (трансакция без присъствие на карта) на обща стойност 2,4 млн. евро. Това е увеличение от над 38,5% от миналогодишния общ потребителски разход. Празничното пазаруване по този начин на разплащане е осъществен към търговци с регистрации във Гваделупа, Френска Полинезия, Финландия, Тайланд, Сейнт Китс и Невис и др. 

"Независимо дали плащат във физически обекти или виртуално, българските потребители продължават да се доверяват на своята карта, когато търсят сигурност на разплащанията извън граница. Това е така, защото оценяват предимствата на технологията – висока защита, бързина и удобство." - сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. 

Съвети за сигурност при използване на карти Visa Европа в чужбина:

Преди да отпътувате:

  • Проверете датата, на която Вашата карта изтича
  • Уверете се, че имате достатъчно средства в сметката 
  • Направете фотокопия на Вашите Visa карта и паспорт – съхранявайте копията отделно на безопасно място
  • Запишете телефонния номер на колцентровете на Вашата банка 

Когато пристигнете:

  • Постарайте се да не държите картите и парите си на едно и също място – така няма да загубите всичко едновременно, ако някой открадне чантата или портмонето Ви
  • На оживени места дръжте чантата или портмонето близо до тялото си
  • Когато плащате с Visa карта, проверете информацията за направената покупка преди да поставите своя подпис или да въведете своя ПИН
  • Използвайте сейфовете в стаите на хотелите, за да съхранявате ценни вещи
  • Пазете копия от всички бележки от извършени плащания с Вашата карта, за да можете да ги проверите в месечното извлечение 
  • Запомнете своя ПИН, ако планирате да теглите местна валута от банкомат и се уверете, че никой не наднича, когато го въвеждате

 

fallback
fallback