fallback

Раздвижване при цените на горивата у нас

Цените на дребно у нас следват тенденцията на спад на суровия петрол в света

10.01.2016 | 17:24

Цената на горивата на бензиностанциите в страната се раздвижи след 7 януари. В неделя, на 10 януари в София А95 се продаваше за 1,97 от по-големите вериги.

Според сайта fuelo.net ниските цени по време на празниците през 2015 продължават да падат.

Според годишната графика на Фуело в момента цената на най-масовия бензин е сравнима с нивата от миналата година / на 10 януари минус 4 стотинки за литър на годишна база/ преди пролетния скок и с тенденция към поевтиняване.

 

Още по темата

Цените на дребно у нас следват тенденцията на спад на суровия петрол в света.

На международните пазари петролът продължава да се понижава. В петък цената падна до нивата от юни 2004.

Саудитските акции поведоха спада на близкоизточните пазари на фона на намалялата търговия, след като инвеститорите оценяват ефекта от срива на петрола, съобщи Bloomberg.

„Инвеститорите очакват до края на първото тримесечие да видят ефекта от ниските цени на петрола и намаляването на разходите на правителствата върху корпоративните печалби“, каза Набил Фархад, партньор в Al Fajr Securities, цитиран от Bloomberg.

Саудитска Арабия е изправена пред силното намаление на доходите, затова по данни на МВФ финансовите резерви на страната може да изчезнат още през 2020, смята Ив Бурдийон от Les Echos.

„Докато цената на черното злато е на най-ниското си ниво от 12г., горивата в Саудитска Арабия поскъпнаха с 50% преди 10 дни. Риад няма избор. Хазната й скоро ще бъде празна заради поевтиняването на петрола, който осигурява почти всичките й бюджетни ресурси“, пише френският журналист.

Саудитците свалят субсидиите над горивата. Същото ще последва и за водата и тока.

fallback
fallback