fallback

Siemens се готви за вдигане на санкциите от Иран

Компанията подписа протокол за железопътно строителство

08.01.2016 | 18:00

Siemens съобщи, че е подписал протокол за железопътно строителство в Иран в очакване на вдигане на санкциите след подписаното миналата година споразумение за ядрената програма на Иран.

"Siemens и Иран имат намерение след вдигане на санкциите да започнат преговори за подобряване на инфраструктурата на железопътния сектор", каза говорител на германския конгломерат, като отказа да съобщи подробности, предаде АФП.

Споразумението влиза в сила след вдигане на санкциите.

Германия беше най-големият търговски партньор на Иран в продължение на десетилетия.

Германският износ за Иран е 4,7 млрд. евро през 2010. След това се понижиха заради затягане на режима на санкциите, свързани с ядрената програма.

 

Договори

Иранските медии съобщиха още в четвъртък, че германската компания е спечелила няколко договора за развитие на жп инфраструктурата в страната.

Според IRNA става дума за електрификацията на линията Техеран Машхад.

Германската компания ще осигури оборудването за сигнализация, електрическите локомотиви, пътническите вагони и услуги по поддръжка на линията.

Вторият договор е за строеж на високоскоростна железница Техеран-Исфахан и третият - за доставка на 500 пътнически вагона.

 

Инвестиции

В изпълнението на договорите германската компания ще бъде задължена да работи с ирански партньори с цел предаване на ноухау.

През май министърът на индустрията и мините и търговията на Иран Мохамад Реца Нетматзадех каза, че страна ще инвестира 8 млрд. долара в следващите 6г. за модернизация и развитие на железниците си.

През октомври Иран подписа договор с Русия за 1,2 млрд. долара за електрификация на линията до границата с Туркменистан.

fallback
fallback