fallback

Нашият стремеж трябва да е сравнение с най-добрите: Хампарцумян

Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Bulbank пред Bloomberg TV Bulgaria

08.01.2016 | 11:00

Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Bulbank коментира банковия сектор в България, прогнозите за растеж и ефекта от действията на Фед и геополитическата обстановка в интервю за Ганиела Ангелова в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" на 8 януари 2016.

 

Още по темата

ЕК и преструктуриране на банковия сектор у нас

"Това трябва да стане естествено, със свободната воля на участниците. Има всички предпоставки да се случи до 12-18 месеца. Едно от предизвикателствата ще бъде прегледа на качеството на активите. Това би сложило печат за качество върху системата", каза Хампарцумян.

Той не вярва да има изненади.

"Това ще покаже необходимостта някои консолидационни процеси да се случат в управляем процес. Не трябва да се очакват някои революционни резултати".

 

Умерен ръст на кредитирането през 2016

"След един относително либерален период след кризата 2008, критериите за отпускане на кредити и апетитът за вземане на кредити във фирмите мина на по-ниски обороти".

"Ако имаме икономика, която се развива в рамките на 2-3% може би и повече, бихме очаквали това да е подкрепено от умерен ръст на кредитите. Не е някакво чудо. Ако нещата са на место, няма сериозен външен шок, бихме могли да очакваме."

"При положение, че банките са ликвидни или както някои смятат - свръхликвидни - с много депозити и ниско търсене на кредити, намаляването на основната лихва до отрицателни стойности не означава автоматично, че тези пари ще бъдат раздадени на всеки, който ги пожелае. По-важно е да имаме работеща, растяща икономика и апетит за потребление".

"От друга страна днес лихвите са по-ниски от 2008. Засега тенденцията е такава до момента, в който централните банки - Фед, ЕЦБ решат, че инфлацията става опасност."

 

Фед

"Ние не сме изолирани, няма пряк ефект върху еврозоната, но той ще започне да се чувства - не съм толкова сигурен кога".

 

Растежът

 

"Икономическият растеж в една модерна държава, дори и несравнима с най-силната икономика - в ЕС има 3-4 по-зле от нас и 5-6 като нас и това, че сме членове на ЕС е само преимущество.. Но ако влезем в състезание със собственото си минало, означава, че сме загубили. Нашият стремеж трябва да е сравнение с най-добрите. Колкото и да изглежда трудно и сложно.

 

Геополитическите рискове

Ако имаме трудни ситуации около нас, а ние сме остров на стабилност и просперитет, ние по естествен начин привличаме хора, които искат да инвестират, да живеят тук, да работят.

 

Чуйте цялото интервю.

 

fallback
fallback