fallback

Китайските пазари отвориха с повишение

Системата за спиране на търговията при спад на индексите бе изключена

08.01.2016 | 07:22

Китайският фондов пазар отвори на 8 януари с ръст над 2%. Преди това комисията за регулиране на пазара на ценни книжа прекрати действието на правилото, което изисква спиране на търговията в случай на срив на индексите.

Още по темата

Регулаторът спря действието на новото правило, въведено в началото на година, което изисква спиране на търговията при понижение на индексите. Решението бе взето след като само в първата седмица на януари борсите в Китай два пъти затваряха заради рязък спад.

Централната банка повиши леко курса на юана след осем дни на отслабване. Държавни фондове купуваха китайски акции в петък, насочвайки се към финансови и други компании, които имат силно отражение на основните индекси.

„Спирането на системата за прекратяване на търговията ще помогне за стабилизирането на пазара, но чувството за паника ще остане, особено сред ритейл инвеститорите“, каза Ли Джингуан, главен мениджър в Shanghai Bingsheng Asset Management, цитиран от Bloomberg. „Държавата вероятно ще продължи активно на изкупува акции, за да стабилизира пазара“.

Решението на Китай да изключи системата е разумно, но въвеждането му и времето – не, каза Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz SE. Китай разбира, че прави големи ограничения, което вреди повече, отколкото помага, каза Ел-Ериан в четвъртък.

„Те го разбират, което е добрата новина. Лошата е, че го правят в много лош момент и без да въведат редица компенсаторни мерки“, каза Ел-Ериан.

„Инвеститорите би трябвало да очакват още волатилност на китайските пазари, докато правителството се опитва да премине от планова икономика към пазарна“, написа Марк Мобиус, председател Развиващи се пазари във Franklin Temlpeton Investments в блог в четвъртък.

Ъпдейт 08:00

Австралия бе един от първите пазари, затворили седмичната търговия, „олекнала“ с 61 млрд. долара в най-лошата седмица от лятото.

Япония затвори след това седмичните търговия след пет поредни дни на понижение и щети за 320 млрд. долара пазарна капитализация.

fallback
fallback