Aramco може да излезе на борсата

Този въпрос се проучва, каза Мохамед бен Салман

07.01.2016 | 23:50
Aramco може да излезе на борсата

Саудитска Арабия планира да пусне на борсата петролния гигант Saudi Aramco, собственост на държавата, съобщи вицепринцът-престолонаследник на кралството, Мохамед бен Салман пред Economist.

Риад обяви рекорден бюджетен дефицит за 2015 и песимистична прогноза за тази година, съобщава АФП.

„Този въпрос се проучва“, каза Мохамед бен Салман, малкият син на крал Салман, запитан за възможността за пускане на борсата на акции на Saudi Aramco.

„Смятам, че е в интерес на саудитския пазар и в интерес на Aramco“, каза той.

Потърсена за реакция от АФП, Aramco не коментира.

 

Още по темата

Дефицит

Коментарът на престолонаследника бе направен на фона на усилията на най-големия износител на петрол в света да се пребори с дефицита от близо 98 млрд. долара след спада на цените на петрола със 70% през последните 18 месеца, пише FT.

Пълно листване на петролната група на борсата би я оценено на трилиони долари, съобщава британският финансов ежедневник. За разлика от производителя на iPhone, Apple, която в момента е най-скъпата компания на света, оценявана на 543 млрд. долара.

Принц Мохамед управлява Aramco, след като през май баща му, крал Салман отдели компанията от Министерството на петрола.

Принцът каза, че дискусиите са „на ранен етап“ и предстои да бъде решено дали евентуална приватизация би била открита за чуждестранни компании или само за местни лица. Той каза, че публичната собственост на компанията би била одобрена от обществеността.

„Това е част от цунамито от реформи, обхванало в момента Саудитска Арабия“, каза Джон Сфакианакис, базиран в Риад икономист. „Огромни промени стават в обществения и частния сектор“.

Обсъждането на продажбата на част от Saudi Aramco също бележи революционна промяна в отношението на кралството към най-ценните си ресурси. Правителството постепенно национализира компанията от американските акционери през 70-те, когато регионалните производители решиха да поставят под контрол националните си природни активи от „империалистите“.

Приватизацията, наред с неотдавнашните реформи като повишените цени на енергията и плановете за въвеждане на някои данъци заплашва да прекрати дългогодишния социален договор между правителството и гражданите, според който саудитците дължат лоялност на държавата за нейната щедрост.

 

Още по темата

Историята

През 1933 саудитското правителство подписа концесия със Standard Oil Company of California, позволяващ на SoCal да търси петрол в Саудитска Арабия. Петролът е открит през 1938. През 1944 компанията се преименува на Aramco и от 1948 собствениците включват SoCal, Chevron /тогава Texaco/ и ExxonMobil /тогава Standard Oil of New Jersey и Socony-Vacuum/. През 1960 се създава ОПЕК, а през 70-те саудитското правителство купува 25% в Aramco, дял, който увеличава до 60% през 1974. Пълното поглъщане става през 1980.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма