Турция е възмутена от отказа на Русия да издава визи на екипажите

Turkish Airlines продължава да лети до Русия, Pegasus и Onur Air-спряха

06.01.2016 | 19:05
Турция е възмутена от отказа на Русия да издава визи на екипажите

Решението на Русия да откаже визи на турските екипажи на самолети е против правилата на авиацията, каза министърът на транспорта, морските въпроси и комуникациите на Турция, Бинал Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция.

"Тази практика е несъвместима с международните авиационни правила. Незабавно ще съобщим по дипломатически канали, че тази практика е погрешна и несъвместима с правилата на IAO", каза Йълдъръм на пресконференция в Анкара на 6 януари.

Още по темата

Турските нискоразходни превозвачи Pegasus и Onur Air спряха полети до Русия до 13 и 14 януари, съобщиха двете компании във вторник.

Националният превозвач Turkish Airlines обаче ще продължи да лети до Русия, защото екипажите вече имат визи.

"Целта ни е да нормализираме отношенията, това е приоритетът ни. Кризите идват и си отиват, но приятелството остава", каза министърът, добавяйки, че правителството в Анкара ще продължава да подобрява отношенията.

Русия наложи икономически санкции на Турция, включително прекратяване на безвизовите пътувания до Турция в началото на 2016.

Решението бе взето след като Турция свали руски Су-24 близо до сирийската граница на 24 ноември 2015 заради нарушаване на въздушното пространство - нещо, което Русия отрича.

 

МВнР на Русия обясни проблема с турските превозвачи

"Авиокомпания Pegasus подаде искане за издаване на визи и документи в генералното консулство на Русия в Истанбул едва следобед на 6 януари. Onur Air не са искали визи", каза официалната представителка на МВнР на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Захарова даде за пример националния превозвач на Турция, която "получи навреме многократни визи за 380 пилоти и техници и лети по график.

Тя призова въпроса да не се политизира и каза, че наистина спирането на полетите до 13 и 14 януари е предизвикана от липсата на визи след въвеждането на визов режим между Русия и Турция от 1 януари 2016.