fallback

Петкова: Леко повишение на цената на тока след пълната либерализация

Увеличението няма да е шоково, подчерта енергийният министър

28.12.2015 | 19:32 Автор: Ирина Георгиева

Леко повишение на цената на тока след пълната либерализация, очаква енергийният министър Теменужка Петкова по повод заработването на Българската енергийна борса, с която на практика започва пълната либерализацията на енергийния пазар от 1 януари 2016г. По думите й обаче увеличението няма да е шоково.

"България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар. Това е изискване, което като страна-членка България е длъжна да спази и ще спази. Нямаме избор. Още повече, ако страната ни поеме тези действия към пълна либерализация на енергийния пазар, това ще доведе до съответни санкции, които ще ни бъдат наложени от страна на ЕК." - обясни министър Петкова за bTV.

Българите не бива да се плашат от този процес, подчерта енергийният министър. Тя отбеляза, че той е настъпил навсякъде в Европа и е насочен към това да положи електроенергийния сектор на пазарни основи.

"Това е процес, който ще доведе до конкуренция и до това да удовлетворява максимално и българските потребители, и българската индустрия. Със сигурност те трябва да бъдат спокойни. Пълната либерализация не е еднократно действие. Тя ще продължи плавно във времето с конкретни стъпки и действия." - поясни министър Петкова, цитирана от Агенция "Фокус".

"Българските потребители трябва да са спокойни, а най-бедните ще бъдат защитени от евентуално покачване на цената след пълната либерализация на електроенергийния пазар. Никой не може да каже точно с колко ще се вдигне цената на електрическата енергия." - допълни тя.

Практиката показва съвсем леко повишаване на цената на тока след въвеждането на пълната либерализация, като в различните страни, то е различно, няма среден процент, но има такова, поясни министър Петкова. Тя допълни, че много скоро след това цената пада на ниво под това преди процеса на либерализация, което показва че пазарът е изиграл своята роля и цената е възможно най-справедливата, определяна единствено от търсенето и предлагането.

fallback
fallback