fallback

Завърши първа фаза от проекта за газов интерконектор България - Сърбия

Общата стойност на проекта за българската част от трасето е близо 93 млн. лв.

28.12.2015 | 16:46 Автор: Мария Аладжова

Министерството на енергетика завърши дейностите, включени в първа фаза на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Сърбия, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

Финансирането на проекта се осигурява със средства по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013. Самата програма оперира със средства, отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие. Изграждането на нтерконектора България – Сърбия е сред приоритетите на правителството за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ. Очаква се първоначално газопроводът да осигури възможност за доставка на 1.8 млрд. куб. м./годишно.

Общата стойност на проекта за българската част от трасето е 92 642 361 лв., от които за Фаза 1 „Проектиране“, със срок до 31.12.2015 г., са направени разходи в размер на 3 495 632,55 лева, посочват от правителството. 

Първата фаза на проекта включва подробен устройствен план, който бе одобрен от експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Извършени бяха и археологически проучвания на обектите по трасето.

Още по темата

 

fallback
fallback