fallback

САЩ разшириха списъка на санкциите срещу Русия

Кремъл обмисля контрамерки

22.12.2015 | 20:20

САЩ разшириха списъка на компаниите, попадащи под санкциите спрямо Русия. В него са включени вече ВТБ24, Сбербанк и Яндекс.Деньги.

Американското Министерство на финансите публикува два списъка с руските компании и физически лица, включени в санкциите. В единият от тях, SDN са включени лица, чиито американски активи подлежат на замразяване и които не бива да правят бизнес със САЩ.

Във втория – SSIL са компании, попадащи под удара на санкциите. На тях е забранено да търсят кредитиране, да емитират ценни книжа, да получават технологии и услуги в областта на проучването и преработката на дълбоководен, артически и шистов петрол.

В списъка са включени и представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

САЩ въведе санкции срещу Русия през март 2014 след анексирането на Крим.

 

Още по темата

Ответни мерки

Разширението на санкциите бе наречено „противоречащо на логиката и неприятелско спрямо Руската федерация“ от говорителя на президента Путин, Дмитрий Песков.

Той каза, че списъците ще бъдат анализирани и ще се съберат предложения за възможни контрамерки.

„Както е известно, в подобни ситуации действа принципа на реципрочността“, каза Песков, цитиран от РИА Новости. Той не каза в какъв срок може да бъдат предприети ответни мерки.

ВТБ24, една от големите руски банки съобщи, че включването й в списъка на санкциите на САЩ няма да има последици за нейните клиенти.

 

fallback
fallback