Работодатели бавят заплати за близо 20 млн. лв.

Повече нарушения за лоши условия на труд

22.12.2015 | 15:10 Редактор: Кремена Кръстева
Работодатели бавят заплати за близо 20 млн. лв.

Увеличават се нарушенията, свързани с безопасността на труда. Намаляват фирмите, които бавят заплати. Това сочат наблюденията на Главна инспекция по труда.  В малките и средни предприятия често хората работят извънредно заради  дефицит на достатъчен персонал, са констатирали инспекторите.

За първи път нарушенията за условията на труд са повече от тези за забавени заплати. За 11-те месеца на годината 332 фирми са забавили заплати за 19 милиона лева.  От началото на годината до ноември са съставени над 2300 акта за лоши условия на труд. Според законодателството санкциите варират от 1500 до 15 хиляди лева.

„След наши масирани проверки в сектор строителство, в толеми строителни обекти на територията на лукойл, се увеличиха нарушенията свързани с безопасните условия на труд“, заяви Георги Милчин , главен секретар  на  ГИТ.

Инспекцията по труда е работила по проект за обучение на асистенти. С европейски средства са обучени и наети  в инспекцията 65  души, увеличени са и  проверките с 15 %. Една от новите служители е Анита Грънчарова. Завършила е публична администрация и право. Предпочела да работи в държавната администрация, защото тук работното време е регламентирано и й позволява да обръща повече внимание на детето си.

За година Анита е натрупала опит в проверките, в които открива както некоректни работодатели, така и недисциплинирани служители.